Fall in Love in Christmas, kikidating.com
  • Olesya

Vad heter kvinnor i Japan?


På en bar i Tokyo i ett kvinnoföretag kom en partimedlem ihåg hur en anställd i stormarknaden hade kallat henne ”okusan”, som de kallar gifta kvinnor. Faktum är att hon brinner för sin karriär och inte kommer att starta familj, men det faktum att hon köpte morötter till sitt curryris satte henne uppenbarligen automatiskt i kategorin hemmafruar, det vill säga gift. Denna episod fick oss att tänka på de olika namnen för kvinnor i Japan.

Onna (女)

Hieroglyfen består av tre rader, och som de säger i japanska ordböcker, visar den en kvinna i en traditionell pose - på knä med händerna vikta framför sig. Onna är en av de vanligaste termerna som används för kvinnor och används ofta i officiella dokument och formulär under kön, i paret, 女, manlig kvinna (cirkel efter behov). På vardagsspråket kan detta ord ha en stötande konnotation och används vanligtvis som en avvisande definition, ofta i kombination med andra negativa ord - "baka onna", dår, "hida onna", grym eller ond kvinna. Eller “iy onna” är en bra kvinna, men med en sexuell, objektiviserande mening. Intressant är att orden hito, man eller josei, kvinna är vanligare i positiva uttalanden. "Kireina hito", "kireina josei" - en vacker person, en vacker kvinna.

Fujin (婦人)

Om du har bott i Japan ett tag har du förmodligen hört folk och media hänvisa till vissa kvinnor som "fujin" - till exempel Devi-fujin (Sukarno), ex-fru till Indonesiens president Sukarno. Detta ord tillämpas på kvinnor från det höga samhället som har råd med en livsstil som är omöjlig för en vanlig arbetskvinna. Detta är som regel namnet på fruarna till politiker, viktiga och populära offentliga personer. Detta kan översättas som "fru", "fru", "dam". Ordet används också i varuhus för att avse kvinnokläderavdelningar (samma ord för män är 紳士 shinshi, herre). Den första hieroglyfen av ordet "fujin" kommer dock från bilden av en kvinna och en kvast.


Josei (女性)

Detta är den mest allmänna termen som används för kvinnor, bestående av två kanji, "kvinna" och "kön", och motsvarar den neutrala "kvinnan" på ryska. Detta är det säkraste och mest politiskt korrekta ordet. Det ersatte fujin i politiska dokument (se ovan) efter att kvinnoorganisationer noterade i början av 1990-talet att fujin hänvisar till vilken kvinna som helst som vuxen och gift (eller har varit).

Onna no ko (女 の 子)

Ganska neutral, bokstavligen "kvinnabarn", och gäller för flickor och unga kvinnor.


O-jo-san / O-jo-sama (お 嬢 さ ん / お 嬢 様)

Detta är "dotter" med det artiga prefixet "o-" och en annan indikator på artighet "san" eller mer artig "sama". Ett artigt neutralt uttryck, om det så kallas, till exempel dotter till samtalspartnern, men i figurativ mening i förhållande till en vuxen kvinna kan betyda en ironisk attityd gentemot henne, vilket indikerar hennes brist på oberoende, infantilismen etc.

Okusan (奥 さ ん)

Betyder bokstavligen "älskarinna från de inre kamrarna", eftersom äldres fru förr i tiden bodde på baksidan av huset. Tala så respektfullt om någons fru eller när du hänvisar till henne. Ibland vänder de sig så artigt till vuxna kvinnor, men som vi har sett kan man misstas genom att förväxla en ogift kvinna som "okusan". Det används ibland av japanska män när det gäller deras egna fruar, men nu ersätts det av den mer neutrala tsumafruen.


Okaa-san (お 母 さ ん)

Mamma. I Japan finns "mamma" var som helst. Okaa-san är både mamma till din vän, mor till ditt barns klasskamrat och bara en äldre kvinna (du bör dock inte vända dig till din chefs fru eller mamma så). Förresten, efter uppkomsten av barn kallar japanska män ofta sina fruar ordet "mor". Å andra sidan är "mama-san" en vädjan till barens ägare.


Vi har ansett det mest grundläggande och allmänt använda, även om det finns ett antal ord för kvinnor, och den här listan kan fortsätta.

Flyprivate:

kikidatingtravel.com

Smart dating: Kikidating.com

#tokyo #japan #travel #京 #東 #love #日 #fashion #い #london #kikidating #dating #onlinedating #ladies #sex #man

2 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by KIKIDATING TRAVEL & KIKIDATING.COM